StruXi House


This house is situated on a rural allotment with views overlooking Toowoomba City.  The design is successful in creating a graceful building mass that rises out of the natural site contours.

The modern dwelling is defined by three major roof forms located at the three main zones of the dwelling. Each roof appears out of a planter into a framed expanded mesh screen before solidifying and rolling over the main building mass. The mesh screens act as a shading device and guttering system with an additional reticulated watering system allowing stored water to be pumped over the screen to cool oncoming summer breezes. 

The extensive use of louvers and eco tinted glazing balances natural light and ventilation with controlling any unwanted solar heat gain.  

The external entertaining area defined by the vaulted roof profile provides protection from the late afternoon summer sun.

Awards
QBDA Regional (South West Region) Awards 2009 - Winner Custom Designed Homes over 450m2

QBDA Regional (South West Region) Awards 2009 - Winner Best Use of Colorbond Steel

QBDA State (Qld) Awards 2009 - Winner Best Use of Colorbond Steel